Hoe je zelfvertrouwen kan groeien

Gepubliceerd op 8 februari 2022 om 12:05

"Ik weet helemaal niet of ik me wel nog zo goed voel in mijn job. Ik weet niet of ik er wel pas." Met deze woorden begon enkele maanden geleden het traject van mijn coachee. Al snel kwamen we tot de conclusie dat ze haar job eigenlijk écht wel graag doet, maar dat ze vooral last heeft van een laag zelfvertrouwen. Daardoor nam ze soms impulsieve beslissingen of liet ze zich naar beneden trekken. Ze zat als het ware in een neerwaartse spiraal en dat was ZO jammer om te zien! Want ik zag een vrouw met heel veel capaciteiten, een liefdevolle en warme vrouw die het beste van haarzelf wil geven. Die een sterk empathisch vermogen heeft en daardoor héél goed aanvoelt wat iemand nodig heeft. Het kwam er gewoon niet meer of minder uit. Nochtans is dat wat haar zo goed maakt in haar job! 

Ik leerde haar tijdens het traject een aantal methoden en tools aan over hoe ze haar zelfvertrouwen kan doen groeien. Dat was niet altijd even gemakkelijk voor haar en soms zelfs oncomfortabel en confronterend. 

Deze week zag ik haar terug voor een follow-up gesprek... Ik zag het direct toen ik haar zag! Ze had haar haren anders, ze zag er vrolijk uit en straalde zoveel meer zelfvertrouwen uit! Toen we dieper ingingen op hoe het nu met haar gaat, gaf ze aan dat ze zich rustiger en minder angstig voelt. Dat ze zich niet meer laat neerhalen door negativiteit. Ze voelt zich écht goed in haar job nu, want ze weet nu wat ze kan en waarom ze bepaalde taken leuk vindt en andere minder leuk. Ze weet ook wat zij belangrijk vindt in een job en welke omgeving zij nodig heeft om tot haar recht te komen. En blijkt dat de omgeving en de functie die ze nu doet, effectief bij haar waarden past. Die affirmatie alleen al, brengt rust. 

Maar wat ik vooral de mooiste transformatie vond? Dat ze accepteert dat - hoewel ze zich nu goed voelt in haar job - ze zich ooit misschien terug minder goed zal voelen. In plaats van dat die gedachte haar belemmert - wat vroeger het geval zou geweest zijn - gaat ze nu proactief op zoek naar manieren hoe ze hier mee kan omgaan. Ze laat zich niet meer verlammen door angst en onzekerheid. Ze weet dat ze bepaalde zaken niet kan veranderen, maar dat ze wel kan veranderen hoe zij er tegenover staat. Haar onzekerheid gaat ze nu niet meer uit de weg. Integendeel: ze weet dat haar onzekerheid voorkomt uit het niet weten en gaat op zoek naar informatie die haar helpt om de juiste beslissing te nemen. 

Toen ze me dit alles vertelde, wist ik dat het goed was! 😊 Omdat er een duurzame verandering teweeg was gebracht. En daarvoor doe ik het! Om mensen te zien groeien, niet op korte termijn maar wel op lange termijn. Zodat ze mij eigenlijk niet meer nodig hebben.