Laat je niet stoppen door belemmerende gedachten!

Gepubliceerd op 24 januari 2022 om 17:16

Even een taalkundige les... 'Belemmering' betekent volgens Van Dale 'iets wat je hindert'. Een 'gedachte' is dan weer 'een voorstelling van de geest, een denkbeeld'. Leg die twee samen en je weet wat een belemmerende gedachte is: een denkbeeld dat je hindert en dat ervoor zorgt dat je een bepaalde actie niet onderneemt. 

Typisch aan belemmerende gedachten is dat ze negatief  en irreëel zijn. Ze zijn helemaal niet gebaseerd op waarheden of feiten. We noemen ze ook wel eens 'gremlins', of die stemmetjes in je hoofd. De kans dat jij dit herkent, is groot! Want iedereen heeft er wel eens last van, ik ook:

 • Toen ik de stap zette om mijn goedbetaalde job die me eveneens werkzekerheid gaf, op te zeggen en te kiezen voor het zelfstandig statuut. 
 • Toen ik me "op de markt" gooide en mijn netwerk uitbreidde om zo tot meer multidisciplinaire samenwerkingen te komen. 

De gedachten die toen door mijn hoofd gingen...:

 • Ik ben hier niet goed genoeg voor. 
 • Mijn omgeving gaat dit helemaal niet oké vinden. 
 • Ze gaan nooit met me willen samenwerken. 

Juist, gremlins! Ze kunnen je echt verlammen waardoor je in een situatie blijft hangen die je niet echt gelukkig maakt. Of ze zorgen ervoor dat je keuzes maakt voor je omgeving, in plaats van voor jezelf. En dat is zo ontzettend jammer, want daardoor kom jij niet tot je recht! Niet in je job en ook niet in je privé-leven. Logisch ook, want je kan niet je authentieke zelf zijn! 

Maar wat doe je hier nu aan? Hoe leg je die gremlins het zwijgen op? Wel, ik geef je met plezier een aantal tips mee: 

 1. Wees je bewust van je belemmerende gedachten en wanneer je ze ervaart. Als je iets écht graag wilt, welke gedachten komen dan in je op? Zijn het negatieve gedachten, dan is de kans erg groot dat het om een belemmerende overtuiging gaat. Schrijf je negatieve gedachte op en schrijf er onmiddellijk ook een positieve affirmatie naast. Ga van "ik moet mezelf steeds bewijzen" naar "ik ben goed genoeg zoals ik ben". 
 2. Als je een belemmerende gedachte ervaart, probeer jezelf dan eens uit te dagen. Dat kan je doen door jezelf een aantal vragen te stellen: welk bewijs heb je dat deze gedachte klopt? Wat zou ik tegen een vriend/vriendin zeggen als hij/zij zo denkt? Wat is het ergste dat er zou kunnen gebeuren? En omgekeerd, wat is het beste wat er zou kunnen gebeuren? Hoe heeft deze gedachte me tot nu toe al geholpen? 
 3. Doe inspiratie op en zoek naar voorbeelden die het tegendeel bewijzen. Als je bijvoorbeeld denkt dat je te oud bent om van baan te veranderen, zoek dan naar mensen van jouw leeftijd die wél de stap gezet hebben. 

 

Ik ging mijn gremlins te baas en geniet nu elke dag van mijn job, van wie ik ben en van wat ik doe! Soms met een klein hartje, maar ik doe het toch! En ga ik soms eens op mijn bek? Ja hoor, maar omdat ik dan IETS doe in plaats van NIETS. Mijn mantra vandaag de dag? Als je niets doet, kan je ook niets verkeerd doen. En daar leer ik dan uit, zodat ik het de volgende keer beter kan doen. Zo blijf ik groeien, ervaringen opdoen en vooral: leg ik mijn gremlins het zwijgen op! 

 

En jij, leg jij ook je gremlins het zwijgen op? 

 

Oh ja, voor de nieuwsgierigen onder ons; het is volledig goed gekomen hoor, met die overstap van mij:

 • Ik blijk erg goed te zijn in wat doe. 😊
 • Mijn omgeving vond mijn overstap te gek! 🙌
 • Ik breidde ondertussen met gemak mijn netwerk uit. 🤩