Het hoe en waarom van loopbaancoaching

Gepubliceerd op 1 april 2022 om 18:20

Een artikel in de Tijd met als titel "Loopbaanbegeleiding moet dringend uit het verdomhoekje" trok gisteren onmiddellijk mijn aandacht. 

Een onderzoek van Randstad legde enkele pijnlijke waarheden bloot:

  • Slechts 1 op de 5 Belgen zou loopbaanadvies of -begeleiding volgen. 
  • Bijna de helft van de Belgen zou geen interesse hebben in loopbaanbegeleiding. 
  • 28% van de Belgen zou niet eens op de hoogte zijn van de mogelijkheden van loopbaanbegeleiding (!!!).
  • En 21% zou wel loopbaanbegeleiding kennen en interesse hebben, maar nog geen actie ondernomen hebben. 

Voor mij zijn dit cijfers om achterover van te vallen! 

Maar 1 op de 5 Belgen die loopbaanadvies volgt?

Terwijl ik zo vaak gejammer en geklaag hoor over het werk? Dat valt voor mij écht niet te rijmen... Want als we dan toch bezig zijn met cijfertjes, eventjes deze snelle berekening:

  • Een volledige loopbaan duurt 45 jaar = 14 040 dagen dat jij op je werk zit... 
  • Als je fulltime werkt en dus 38 uur per week werkt, wil dat zeggen dat jij maar liefst 533 520 uren van je leven aan je werk spendeert! 

Hallucinant toch? 

Als we zoveel tijd spenderen op onze job, waarom zou die dan ons geen voldoening mogen brengen? Waarom zouden we dan iets doen voor een ander? Gewoon om geld op tafel te krijgen? Is dat het écht waard? Om volledig leeggezogen te worden door onze job? Om 's avonds moe en gefrustreerd thuis te komen en onze partner en/of kinderen af te snauwen omdat je alweer een rotdag hebt gehad op het werk? Dat lijkt mij een bijzonder hoge kost... 

Oké, het is niet bij iedereen zo erg. Gelukkig maar! Maar dan nog hoor ik vaak van mensen dat ze hun job niet met passie doen, dat ze maar wat voortkabbelen en vooral aftellen naar hun pensioen. Toch ook jammer, niet? 

En 28% die niet eens de mogelijkheden kent van loopbaancoaching? 

Dan moeten wij als loopbaancoaches toch eens dringend uit ons kot komen en voor ons vak en onze waarde gaan staan! Want loopbaanbegeleiding is zoveel meer dan gewoon wat praten over je loopbaan!

Als ik loopbaanbegeleiding geef, dan ga ik écht op zoek naar de innerlijke drijfveren, motivaties, waarden, normen en talenten van iemand. En je zegt nu misschien: "ja, maar die ken ik al. daar heb ik geen coach voor nodig..." FOUT! 

Geloof mij, ik dacht mezelf ook te kennen tot ik zelf loopbaanbegeleiding ging volgen. Wat een eye-opener was dat! Ik kreeg EINDELIJK antwoorden op waarom ik me niet goed voelde in mijn job, alhoewel ik best al een mooie carrière achter de rug had en al mooie kansen had gekregen en gegrepen. En ik kreeg ook helder wat me wél gelukkig maakt. Maar de grootste meerwaarde? Dat was voor mij toch dat ik EINDELIJK die stap durfde te zetten naar wat ik écht wou doen: zelfstandig worden en mensen begeleiden in hun groei.

Dankzij het traject dat ik volgde, liet ik me niet meer tegenhouden door mijn ego of door wat anderen van mij zouden zeggen. En ik nam helemaal geen evidente beslissing: ik zegde zowaar mijn vaste benoeming op en koos voor het bestaan als zelfstandig loopbaancoach. Vol vertrouwen, vol goesting en met tonnen energie! 

Maar je hoeft niet altijd zo'n grote stap te zetten! Dat bewijst de studie van Randstad, dat ook onderzoek deed naar de effecten van intern loopbaanadvies (= loopbaanadvies binnen je bedrijf). 

  • 36% van de mensen die intern loopbaanadvies volgde, veranderde niets aan hun loopbaan. Die bleken dus best tevreden te zijn. 
  • 50% van de mensen besloot om aanpassingen te doen binnen hun functie of van functie te veranderen binnen hetzelfde bedrijf. 
  • Slechts 14% verliet het bedrijf na een intern loopbaanadvies. Daar zitten ook diegene bij die te horen krijgen dat ze het bedrijf moeten verlaten. 

Met andere woorden: je hoeft dus écht niet doodongelukkig te zijn in je job, voor je loopbaanbegeleiding gaat volgen. Het kan geen kwaad om af en toe eens preventief stil te staan bij je loopbaan. Door je gewoon af te vragen

  • wat je allemaal nog zou kunnen doen, 
  • of je echt wel nog gelukkig bent met het takenpakket dat je nu doet, 
  • of je niet voor die ambitieuze nieuwe functie zou gaan en of je daar wel geschikt voor bent. 

Door hierover te praten met je loopbaancoach, krijg je veel zaken helder en start je veel sterker in een nieuwe functie. Of kan je helder uitleggen aan je baas waar jij als werknemer graag naartoe zou willen. Dat is een win-win! Voor jou, maar ook voor de organisatie. Want als jij doet wat jij graag doet, dan ga je dat goed doen. Dan ga je écht floreren, dan ga je ambitieus en enthousiast zijn en ga je een drive voelen. En dat gaat beloond worden, want je baas profiteert hier ook van mee. Die gaat blij zijn met zo'n gedreven en loyale medewerker. Lees: promotie, waardering, erkenning! 

En nog iets, voor die 21% die interesse heeft in loopbaancoaching, maar nog geen actie ondernomen heeft. Waarom niet? Wat houdt je tegen!? Is het de prijs van loopbaancoaching? Met alle respect, dat is écht een lachertje want

1. het effect van een loopbaantraject volgen is ZOVEEL MEER WAARD dan de investering die je doet. Ik zal het even anders formuleren: wat kost het je als je geen loopbaanbegeleiding zou volgen? Nu denk je misschien: "Ah niets", maar dat is helemaal niet waar! Want doordat jij niet 100% jezelf kan zijn in je job, doordat jij niet 100% floreert, ga je heel wat zaken mislopen. Zoals een promotie. Of misschien nog erger: krijg je na een tijdje een burn-out en val je uit wegens ziekte (= loonsverlies!)

2. Als je de prijs écht te hoog vindt, dan helpt de Vlaamse Overheid je een handje. Als werknemer (en zelfstandige) heb je immers recht op VDAB-loopbaancheques, waarmee je in de erkende loopbaancentra een loopbaantraject kan volgen. Dan investeer je slechts 80 euro en je bent 100% zeker dat je geholpen wordt door vakbekwame en gecertificeerde loopbaancoaches. 

Geen kwakzalvers, maar mensen die je écht gaan helpen. Niet alleen op vlak van je loopbaan, maar ook ver daarbuiten. Want die ene kleine verandering in je loopbaan, gaat een schokgolf teweeg brengen op alle andere vlakken. Want jij gaat tonnen energie krijgen van je job, jij gaat rust en ruimte ervaren, jij gaat een inspirerend voorbeeld zijn voor anderen, je zelfvertrouwen gaat een enorme boost krijgen, je gaat vrolijk zijn, enzovoort. En dat alles maakt dat jij voor anderen een plezier bent om bij te zijn! 

Dus... Waar wacht je nog op? Kies voor groei! Kies om te floreren! En kies voor loopbaancoaching! Want die eenmalige investering in je loopbaan, heeft zo'n giga-impact! 

 

Een fiere loopbaancoach!